Landal GreenParks

dinsdag 4 januari 2011

Pensioenfondsen in infrastructuur

Grote pensioenfondsen kijken steeds vaker naar de mogelijkheden om direct in infrastructuur te beleggen.

Dit meldt de Financial Times op basis van gesprekken met bankiers en adviseurs.

Vorige week kocht Alberta Investment Management Corporation, dat 70 miljard dollar beheert van Canadese pensioenfondsen in de publieke sector, een belang van 50 procent in een Chileense tolweg.

Winst geboekt
Het Zweedse bouwbedrijf Skanska zegt een winst te hebben geboekt van 747 miljoen dollar op de verkoop van een belang in Autopista Central, een zesbaansweg van 61 kilometer dwars door het centrum van Santiago.
Inclusief schuld zou de weg daarmee gewaardeerd worden op 2,65 miljard dollar

Pensioenfondsen beleggen graag in infrastructuur vanwege de lange looptijd. Die sluit goed aan bij hun langetermijnverplichtingen.

Zelf beleggen
In het verleden liepen deze investeringen vaak via fondsen. Maar grote pensioenfondsen gaan steeds vaker over op direct zelf beleggen, zonder tussenkomst van een intermediair.

Steeds vaker worden beleggingsdeskundigen bij de pensioenfondsen zelf verantwoordelijk voor de investeringen in infrastructuur.

Calpers, het grootste pensioenfonds in de Verenigde Staten, deed vorig jaar de eerste directe investering in infrastructuur door een belang te nemen in de Londense luchthaven Gatwick.

Problemen bij fondsen
Directe investeringen in infrastructuur komen veel overheden goed uit. Vanwege de enorme schulden, hebben ze geen geld meer om te investeren in een verbetering en uitbreiding van de bestaande infrastructuur.

Voor manager van infrastructuurfondsen is deze ontwikkeling minder positief omdat het moeilijker wordt om grote bedragen binnen te halen.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks