Landal GreenParks

maandag 31 januari 2011

Peiling: 'Pensioenfondsen uit core assets'

Pensioenfondsen willen hun exposure naar aandelen en obligaties verminderen ten faveure van alternatieve beleggingen.

Dat komt naar voren uit een onderzoek dat Bfinance heeft gedaan onder 50 pensioenfondsen in de wereld.





Pensioenfondsen willen meer geld beleggen in alternatives, zoals vastgoed, infrastructuur (foto), absolute return en private equity.

Alternatieve beleggingen hebben het voordeel dat ze veelal een stabiele(re) kasstroom opleveren en minder gecorreleerd zijn en daardoor minder gevoelig zijn voor schokken op de financiële markten. Ook worden ze als aantrekkelijk beoordeeld vanwege de stijgende inflatie die verwacht wordt.


Aandelenexposure
Uit het onderzoek van het adviesbedrijf blijkt dat 29 procent van de pensioenfondsen de komende drie jaar het aandelenbelang in de portefeuille wil terugbrengen; 14 procent wil het daarentegen uitbreiden.

Bij obligaties is het aantal fondsen dat een verlaging nastreeft 7 procent groter dan de groep die uitbreiding beoogt.

Volgens Bfinance is het sentiment tegenover de core assets zeer negatief: de laatste zes maanden is op grote schaal gedesinvesteerd in (staats)obligaties. Directe aanleiding was de schuldencrisis in Europa.

Ook zijn pensioenfonden negatief over aandelen op een driejaarstermijn.

Fusies en overnames
Citigroup stelde vrijdag in een onderzoek dat 2011 een goed jaar wordt voor fusies en overnames. De omvang van de fusie- en overnamemarkt kan dit jaar uitkomen op 2900 miljard dollar, tegen 2200 miljard dollar een jaar eerder.

Het aantrekken van de fusie- en overnamarkt heeft te maken met het sterke winstherstel in het bedrijfsleven. Dit biedt ook veel kansen aan private equity als een alternatieve belegging voor pensioenfondsen.

In 2007 werd nog het recordbedrag van 4200 miljard dollar aan fusies en overnames verricht.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks