Landal GreenParks

vrijdag 7 januari 2011

Belg kraakt pensioenvarken

Het aantal spaarders dat het geld uit hun pensioenspaarfonds bij KBC heeft opgenomen, lag vorig jaar 2,5 keer hoger dan in 2009. Ook andere grootbanken zien een 'forse' toename.

De pensioenspaarfondsen, die in meer of mindere mate in aandelen beleggen, kwamen vorig jaar opnieuw wat boven water na de crisis die in 2008 toesloeg. Wie een defensief pensioenspaarfonds heeft, eentje dat voornamelijk in obligaties belegt, zag zijn fonds zelfs opnieuw stijgen tot het hoogste peil ooit. De 'agressievere' tegenhangers deden het het afgelopen jaar wel beter, maar hebben nog een stukje van de weg af te leggen om weer hun recordpeil te bereiken.


Het herstel van vorig jaar was het signaal voor heel wat zestigplussers die de voorbije jaren hun potje nog wat hadden laten staan, om hun geld op te nemen. KBC noteerde 2,5 meer spaarders die hun pensioenvarken kraakten tegenover het jaar voordien. De andere grootbanken zijn niet zo kwistig met cijfers, maar ook bij hen is sprake van een 'forse' toename. Alleen Dexia spreekt van een iets kleinere stijging.

Het grote aantal opnemingen heeft wel tot gevolg dat het bedrag dat gestort is in de fondsen, maar een klein beetje gestegen is tegenover vorig jaar. Wie zijn kapitaal heeft opgenomen, stort immers niet meer. Bij KBC werd het afgelopen jaar 242,17 miljoen euro gestort in pensioenspaarfondsen, een stijging met 1 procent. Bij BNP Paribas Fortis werd slechts 0,2 procent meer in de pensioenspaarfondsen gestort en Dexia tekende een stijging op met 2 procent. Het is bovendien zo dat het maximumbedrag dat je kon aftrekken in 2010, net als het jaar voordien 870 euro bedroeg.



Maar een toename van het gestorte bedrag, in een jaar dat veel pensioenspaarders massaal hun pensioenvarken kraken, kan alleen verklaard worden door een grote toename van nieuwe contracten. KBC verkocht 13 procent meer nieuwe pensioenspaarfondsen en bij BNP Paribas Fortis ging het zelfs om een stijging met 38,12 procent. ING sloot vijftien procent meer nieuwe contracten af. Die laatste maakt echter geen onderscheid tussen pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen. Bij die laatste formule loop je geen risico en weet je perfect wat je op het einde van de rit krijgt. Ze wint trouwens aan interesse bij de risico-averse beleggers. KBC tekende hier 13 procent meer nieuwe contracten en zag het bedrag dat in zijn KBC Life Pension Plan gestort werd, stijgen met 6 procent tot 74,24 miljoen euro. BNP Paribas Fortis tekende in dit segment 9,49 procent meer nieuwe contracten en zag de stortingen stijgen met 3,26 procent. Ergo Insurance (vroeger Hamburg-Mannheimer) zag de stortingen met 11,6 procent stijgen.

De gemiddelde leeftijd waarop een pensioenspaarrekening geopend wordt, bedraagt bij BNP Paribas Fortis 32,5 jaar en bij ING 36 jaar. Bij KBC is 47 procent van de spaarders die een pensioenspaarfonds kopen, jonger dan 30.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks