Landal GreenParks

woensdag 1 december 2010

Landbouwers die stoppen, doen dit vaak voor ze 55 zijn

Van de land- en tuinbouwers die stoppen voor ze de pensioenleeftijd van 65 jaar bereikt hebben, stapt ruim 50 procent uit het beroep voor de leeftijd van 55 jaar. Op het totaal aantal wijkers, inclusief de landbouwers die op pensioen gingen, is 27 procent jonger dan 55. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) van minister van Landbouw Kris Peeters.


Op een studiedag van het departement Landbouw en Visserij over het rapport ‘Wijkers en blijvers in de Vlaamse land- en tuinbouw’ bracht de vzw Boeren op een Kruispunt, na een analyse van cijfers van de FOD Economie en de Afdeling Monitoring en Studie (AMS), onder de aandacht dat ruim 50 procent van de land- en tuinbouwers die hun bedrijf stopzetten, dit doet voor de leeftijd van 55 jaar.


“Op die leeftijd is het pensioen en de vrijwillige uitstap die dat met zich meebrengt, nog ver verwijderd”, stelt Vlaams parlementslid De Meyer. “Dit doet de vraag rijzen hoeveel van deze wijkers genoodzaakt worden te stoppen, als gevolg van een crisissituatie.” Uit het antwoord van minister Peeters blijkt inderdaad dat ruim 50 procent van de landbouwers die stoppen voor de pensioenleeftijd, afzwaait nog voor de leeftijd van 55 jaar.

Meer
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks