Landal GreenParks

woensdag 8 juli 2009

Rabobank Pensioenfonds beschermt zijn dekkingsgraad

Het Rabobank Pensioenfonds (RPF) heeft als een van de weinige Nederlandse pensioenfondsen een dekkingsgraad die nog steeds aan de vereiste norm voldoet. Dit komt door de unieke beschermingsconstructie die het fonds hanteert.

Als gevolg van de financiële crisis zagen de meeste Nederlandse pensioenfondsen hun dekkingsgraad in de loop van 2008 fors dalen tot onder het wettelijk verplichte minimum. Zoniet het RPF, dat ruim voldoende gekapitaliseerd is als gevolg van haar beschermingsconstructie. Hoewel het fonds de crisis niet zag aankomen, richt RPF zijn strategisch risicomanagement al geruime tijd op de dekkingsgraad. Zo heeft het fonds zijn renterisico sinds 2005 afgedekt middels swaptions, opties op zogeheten swaps. Het fondsbestuur liet eind 2006 onderzoeken op welke kostenefficiënte manier het fonds zijn vereiste dekkingsgraad zou kunnen beschermen tegen andere risico`s dan alleen renterisico`s.

In 2007 werd een bescherming aangekocht die voor een groot deel bestond uit equity-linked receiver swaptions en voor het overige uit gewone receiver swaptions en aandelenputopties. Om de netto premie te beperken heeft het fonds ook equity-linked payer swaptions en gewone payer swaptions verkocht.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks