Landal GreenParks

vrijdag 3 juli 2009

Bijverdiengrens beter ontwijken?

Politici doen wat gepensioneerden ook doen: als ze de bijverdiengrens niet kunnen afschaffen, proberen ze die te ontwijken.

Het ziet er niet naar uit dat België, dat als enige land in Europa zijn gepensioneerden straft als ze 'iets meer dan niets' bijverdienen, snel van die regel af zal raken. De federale minister van Pensioenen, Marie Arena (PS) - die persoonlijk voor de afschaffing van die regel is - zei gisteren in de Kamer dat de kwestie voorgelegd moet worden aan de Nationale Pensioenconferentie die straks van start gaat.

De minister werd in de Kamer bestookt met vragen over de 2.500 gepensioneerden van wie een volledig jaar pensioen werd afgenomen omdat ze de 'bijverdiengrens' overschreden. Uit dat debat en uit andere reacties valt te leren dat politici en pressiegroepen al allerlei initiatieven hebben genomen om die bestraffing van werkende gepensioneerden af te schaffen. Er circuleren daarover veel wetsvoorstellen, van diverse partijen. Zonder resultaat.

En het blijkt dat politici en pressiegroepen dan op hun manier gaan doen wat burgers en gepensioneerden ook doen: proberen die regelgeving te ontwijken. Vele voorstellen komen erop neer dat men de bijverdiengrens maar laat wat hij is, en probeert hem buitenspel te zetten voor specifieke groepen. De vorige regering deed dat zelf door de grens te behouden, maar hem versoepelen voor wie een heel laag pensioen heeft.

De gepensioneerdenorganisatie Okra stelt een genademaatregel voor: wie blijkt de grens overschreden te hebben, moet het te veel verdiende bedrag kunnen storten aan de pensioenkas of aan de schatkist, en wordt dan vrijgesteld van straf.

Nele Lijnen (Open VLD) had nog een ander ideetje: ze wil gepensioneerden de regeling van de jobstudenten toekennen: maximum 400 uur per jaar werken.

Marie Arena zei dat het probleem ook - zij het wat anders - rijst voor weduwen met een overlevingspensioen.

De minister vermoedt ook dat de afschaffing van de bijverdiengrens minder kost dan 60 miljoen euro, maar nog altijd 'meer dan niets'.
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij :
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Familus - 149 euro korting
Jobaanbiedingen mogelijk dankzij : Landal GreenParks